El càstig.

Fa uns dies vaig presenciar una escena entre mare i fill que em va fer pensar molt. I ràpidament se’m va acudir que podia escriure sobre això, que ho havia de fer. Cada dissabte al matí vaig a esmorzar al mateix lloc, una pastisseria on tot és exquisit. Sempre em solc fixar amb les persones que entren: si van soles o estan acompanyades, quin tipus de relació tenen amb el seu acompanyant, com es comporten, etc.

A la taula de davant, hi havia una mare amb un fill d’uns tres o quatre anys. El nen no parava de demanar-li coses a la seva mare, com qualsevol nen de la seva edat, ansiós per saber-ho tot, per descobrir el món. La mare no li va respondre ni una sola pregunta, com si en presència no fos allà.

L’infant se sentia incomprès, sol, abatut. Es va aixecar i li va tirar la tassa de cafè per sobre. Ràpidament, els seus ulls es van omplir de llàgrimes. La seva mare es va enfadar i va començar a cridar-lo d’una manera exagerada. Com si hagués comès un crim. Ell no plorava, sanglotava. Ella va deixar un bitllet de deu euros sobre la barra i va agafar pel braç al seu fill.

Segurament, aquesta mare creia que el càstig era la manera més efectiva d’interrompre una conducta que a ella li semblava que era reprovable, que no podia passar per sobre, que li havia fet passar vergonya públicament. Però oblida que el seu fill no canviarà el seu comportament per molts càstigs que rebi. Potser aquest nen no sap què és el què pot fer i el que no, perquè mai ningú li ha explicat.

Normalment, el càstig és conseqüència d’alguna cosa. I ell no es sentia ni reconegut ni comprès. La seva manera de reivindicar-se era protestar, cridar l’atenció i acabar guanyant. Aconseguir que la seva mare li fes cas, encara que fos amb un càstig.

El càstig ha de ser l’última alternativa. Abans, el reconeixement i l’aprenentatge. La manera d’aprendre és sentir-nos reconeguts, premiats, valorats. Saber què és el que està bé i el que no. Sovint, aprenem molts més dels errors que dels encerts. Perquè deixen una petjada dins nostre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s