La cultura de l’esforç

L’article d’avui va dedicat al programa Sense Ficció, que es va poder veure per TV3 el dilluns passat, anomenat ‘El llegat de Sísif. La cultura de l’esforç’.

No crec que sigui casualitat que el dia abans del Dia Internacional del Treball, s’emeti un reportatge basat en l’esforç, la superació, els valors.. i la recompensa.

Escriptors, educadors, pedagogs, historiadors, economistes.. tots ells parlen de la situació en la que està el país, com s’hi ha arribat i quin és el camí de la recuperació.

Ha arribat un moment en què se’ls ensenya als més joves i als no tan joves, que es pot arribar a cotes altes sense lluitar, amb la llei del mínim esforç. No és casualitat que Espanya sigui a la cua dels països més desenvolupats en quant a educació. La manera d’educar els adolescents no és que vagin pujant de curs, tot i que suspenguin assignatures. Així, ells creuen que amb la llei del mínim esforç podran aconseguir el que voldran. I la vida no consisteix en això. 

Joves que el seu màxim objectiu és arribar a ser funcionaris, cobrar molts diners fent molt poca feina. La societat, la televisió, polítics que sense tenir carreres universitàries arriben a governar països.. Aquests també tenen culpa dels mites que creen en els més joves.

L’esforç no és cap qualitat ni meres paraules. L’esforç, els valors, la generositat.. és una manera de ser i de viure, una filosofia, uns ideals. Potser amb treball no aconseguiràs els teus somnis, però el que està clar és que sense això no arribaràs MAI enlloc. Seria bonic que tots, no només els més joves, també els pares i educadors s’adonessin que la manera de fer veure això als joves no és cultivar el diner, sinó l’esforç, el treball i la recompensa.

El gran objectiu dels polítics actualment és crear treball i aturar la crisi econòmica. També s’haurien de fixar en els models que creen, en els valors que inculquen i pensar que ells no fan una feina qualsevol; també ells són educadors.

Ajudant als més joves, inculcant-los el valor de l’esforç i del sacrifici. No és tan important el resultat com el treball que es fa per aconseguir-lo. Aquesta és la verdadera manera de sortir d’aquest túnel que sembla que no té una sortida ni clara ni propera. La crisi de valors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s